User Experience-ul (sau UX-ul) capătă din ce în ce mai multă putere în comunitatea designerilor, devenind scheletul oricărui proiect. De-a lungul timpului, designerii s-au confruntat mereu cu întrebarea “Cum să faci un design intuitiv, ușor de folosit și în același timp eficient?”. UX răspunde tocmai la această întrebare. Citește mai departe pentru a afla cum să faci design pentru UX.

Indici universali pentru un design ușor de folosit

Din păcate, nu există o serie de indici universali care să poata fi aplicați pe orice proiect. Fiecare produs și fiecare proiect este diferit. Un design ușor de folosit pentru un blog este diferit de cel pentru un site de restaurant și tot așa. Exemplul este poate cu atât mai relevant atunci când vorbim de designul de produs. Un design ușor de folosit pentru un telefon este diferit de cel pentru un mobilier.

Cum descoperim indicii pentru proiectul nostru?

Un prim pas foarte important este să te pui în pielea utilizatorului și să te gândești ce urmărește acesta de la produsul tău. Gândește-te la pașii pe care i-ar urma în interacțiunea cu el.

Gândește-te însă în același timp la obiectivele produsului. Cum ți-ai dori să interacționeze utilizatorul cu el? Ce vrei să observe? Unde vrei să ajungă?

Împarte obiectivele produsului în mai multe categorii și abordează-le pe fiecare în parte. Încearcă să-ți trasezi un plan răspunzând unor elemente-cheie legate de relația dintre produsul tău și utilizator.

Care este punctul tangent între obiectivul produsului și cel al utilizatorului?

Cum poți face utilizatorul să vadă acest punct?

Cum poți convinge utilizatorul că produsul este mai bun decât al competiției?

Cum poți face ca produsul să devină cât mai ușor de ințeles utilizatorului?

Cum poți măsura eficiența produsului?

Înțelege perspectiva utilizatorului

Pentru a înțelege utilizatorul, trebuie să știi în primul rând cine e. Cercetarea audienței (targetului) este extrem de importantă. Acesta este poate cel mai dificil pas. Este foarte posibil (și normal) să nu reușești mereu să oferi o experiență perfectă din perspectiva utilizatorului. Cercetarea poate include teste, chestionare, interviuri etc. Este esențial să înțelegi utilizatorul și să vorbești cu el.

Este important să ai în minte și aspectul comercial. Scopul final al produsului este să vândă.

O parte esențială din designul UX este și planificarea resurselor. Este posibil să ai o idee foarte bună, care raspunde perfect perspectivei utilizatorului. Costurile pentru implementarea acesteia trebuie însă luate și ele în considerare. Aici comunicarea cu clientul este esențială. Diferiți clienți acordă poziții diferite designerilor UX. O idee din UX poate schimba cu totul succesul unui produs sau chiar a unei întregi afaceri.

De reținut!

Designul ușor de folosit necesită o cercetare foarte amănunțită a audientei. Nu există o rețetă perfectă valabilă pentru orice produs. Cheia succesului este să reușești să menții un echilibru între perspectiva utilizatorului, cerințele de marketing și obiectivele de business și costuri. UX este un departament extrem de important pentru orice proiect, acesta având influență asupra a foarte multe departamente și decizii. UX design-ul și-a dovedit însă importanța și eficiența și câștigă pe zi ce trece un rol din ce în ce mai esential în dezvoltarea unui produs.