În 2017 designul grafic continuă să fie una din industriile cu cel mai mare succes.

Indiferent dacă vorbim de print sau digital, pentru identitatea oricărui brand este necesar un logo design. Într-o mare de apariții în toate domeniile, logo-ul poate face diferența și ajută la crearea unei prezențe remarcabile.

Logo-urile mastodonților precum Coca Cola, Mercedes sau Starbucks sunt recunoscute oricând și de oricine, fiind create cu măiestrie și devenite sinonime nu doar cu brandurile pe care le reprezinta, ci chiar cu întreaga gamă de produse ale acestora (băuturi răcoritoare, mașini, cafea). Câteva exemple mai noi sunt Airbnb, Instagram, Uber sau Shazam.

Designul unui logo de succes nu trebuie să fie însă un clasic. Chiar și cele menționate anterior sunt readaptate constant pentru a se încadra tendințelor și a rămâne actuale.

Care sunt așadar cerințele unui logo design în 2017?

În momentul de față, clienții au cerințe din ce în ce mai variate și mai provocatoare, pe masura proiectelor outside the box care apar zilnic. Provocarea principală este acum prezența pe toate canalele unde se găsesc cumpărătorii (outdoor, print, digital, online). Pentru că numărul de canale este în creștere, engagement-ul a devenit o necesitate, iar designerilor li se cere să găsească soluții cât mai creative și mai prietenoase.

Ce trenduri de logo design sunt hot în 2017

1. Stilul minimalist


Un număr foarte mare de branduri a început deja de ceva timp să se îndrepte spre stilul minimalist. De multe ori puținul spune mai mult (less is more), iar liniile și formele simple sunt mereu eficiente și captivante. În plus, un logo minimalist permite prelucrarea ulterioară foarte ușoară pe diferite background-uri.

2. Caligrafie și typography

Un trend foarte atractiv este cel al logo-urilor din litere create manual. Caligrafia și typography-ul sunt la mare căutare, iar logo-urile cu litere personalizate au un stil cu totul aparte mult mai personal. Pentru restaurante, cafenele și branduri – semnatura, acest tip de logo design vine ca o manușă.

3. Hand-made și personalizat

Logo-urile care imită imaginile desenate sunt un trend foarte ofertant. Cu posibilități nelimitate de stiluri și efecte, acestea dau frâu liber creativității. Un astfel de logo are avantajul că este unic și mult mai ușor de reținut.

4. Gradienți

Gradienții ramân în continuare la masa celor grei, fiind readaptați pentru a aduce simplitate. Gradienții nu mai aduc volum, ci sunt folosiți pentru a accentua culorile și mesajul.

5. Linii simple, curate

Stilul linear nu putea lipsi din trenduri, în contextul apogeului în care se află minimalismul. Acest stil este foarte util pentru îmbinarea imaginilor cu textul și oferă posibilități extinse de abordare.

6. Forme geometrice

Nu în ultimul rând, din categoria trendului minimalist fac parte și formele geometrice. Acestea sunt folosite de ceva timp în logo-uri, dar sunt la rândul lor readaptate in momentul de față. Formele geometrice actuale sunt simple și eficiente, inspirând eleganța, optimismul și profesionalismul. De asemenea, își fac apariția din ce în ce mai multe forme noi, neconvenționale. Poligoanele de tot felul, atât în forma simetrică, dar și în asimetrică, vor ocupa un rol important în design în 2017.

Așadar, anul acesta este predominat de simplitate. Un logo design actual trebuie să comunice mai mult și cât mai clar prin linii simple.