Designul este un domeniu mult mai vast decât apare la prima vedere.

Cei mai mulți dintre noi consideră că un designer este un grafician, acea persoană care se ocupă de vizual. Acest “vizual” este însă foarte derivat, putând atinge numeroase arii. Există designer de produs, designer de automobile sau gadgeturi, designer de haine, de print, website, aplicații și multe, multe altele. În lumea dominată de online de astăzi, designul ocupă un rol esențial. Fără magia celor care lucrează în design, site-urile, aplicațiile și întreaga noastră experiență online ar fi cu totul fadă.

În designul online, sub umbrela postului de designer se disting mai ales cele de designer UX și designer UI. Ce presupune fiecare și care sunt diferențele? Vom afla imediat.
În 2017, skill-urile în Sketch, Photoshop, Illustrator și celelalte programe de prelucrare grafică și prototyping sunt mai apreciate ca oricând. Anunțurile pentru designer UX și designer UI sunt mai peste tot. Trebuie să recunoaștem că acesta este unul din joburile cu cel mai mare potențial. În marile companii, dar și firmele mici și agenții de publicitate, peste tot este nevoie de un designer. Unul din avantajele cele mai mari ale jobului este că poate fi efectuat și de la distantă, așa că este o opțiune care oferă foarte multe oportunități și foarte multă flexibilitate.

Designer UX

Un designer UX este un designer de user experience. Cu alte cuvinte, acest designer are grijă ca un produs, indiferent de natura lui, să răspundă cât mai bine cerințelor utilizatorului. Designerul trebuie să găsească drumul cel mai simplu și mai prietenos pentru ca utilizatorul să ajungă acolo unde trebuie.
Un designer UX trebuie să fie înainte de toate foarte practic, dar și empatic și logic. Activitatea sa cuprinde o bună parte de cercetare, în care pune la cale scenarii și testeaza diferite modele. În activitatea de zi cu zi, acesta lucrează împreună cu un designer vizual, sau designer UI, pentru a pune la cale identitatea și funcționalitatea vizuală a unui produs.
Un designer UX livrează clientului scheme, grafice, sitemap-uri, scenarii. Aceste modele de user experience sunt create folosind Photoshop, Sketch, Illustrator, Fireworks sau InVision.

Designer UI

Un designer UI se ocupă de user interface și are grijă ca interfața unui produs (ex.website, aplicație, etc.) să comunice vizual liniile gândite de designerul UX. Un designer UI poate folosi slidere, pattern-uri, grid-uri și stiluri diferite pentru a crea un limbaj vizual cât mai intuitiv. Designerul UI se ocupă de structura vizuală a paginilor și decide flow-ul și modul în care sunt afisate informațiile. Pentru a-și desfașura activitatea, un designer de user interface foloseste Photoshop, Sketch, Illustrator sau Fireworks.
Deși cele două posturi au scopuri și descrieri diferite, în multe situații designerul UX se ocupă și de partea UI și invers.

2017 este un an în care industria de design cuprinde însă mult mai multe posturi.

Putem auzi astfel de art director, motion designer, interactive designer, logo designer sau animation designer. Domeniul este astfel foarte vast și în continuă creștere. Fiind o parte importantă din lumea online și a noilor tehnologii, designul va aduce noi și noi surprize și nu se va opri niciodată din evoluție.