Marketing-ul este unul din domeniile cu evoluțiile cele mai rapide.

Farmecul său este că niciodată nu putem ști ce tool-uri și ce platformă vor apărea și deveni virale. Diferențele sunt enorme chiar și dacă privim cu puțin timp în urmă. Cine ar fi spus în 2010 că urmează să apară Instagram, Pinterest, Linkedin, Whatsapp sau Snapchat? Mai mult, cine ar fi spus că smartphone-urile și dispozitivele touch vor face legea? Poate doar Steve Jobs a putut prezice acest lucru.

Contextul în care s-a dezvoltat marketing-ul așa cum il știm astăzi se bazează pe faptul că trăim propriu-zis în social media, iar mobilitatea este cea care face legea. Strategiile de marketing trebuie să fie acolo unde este și cumpărătorul, iar căile către acesta se updatează pe zi ce trece.

Ce strategii de marketing sunt actuale în 2017?

Campaniile de email marketing, social media, content sau SEO sunt pilonii în digital marketing. Pentru unii acestea fac deja parte din cotidian, dar pentru mulți reprezintă încă o pagină cu totul albă. 2017 e însa anul în care nu mai poți exista în marketing dacă nu adopți strategiile actuale. Iată strategiile și tendințele principale în marketing în momentul de față:

1. Abordare personalizată

Indiferent de tipul de campanie la care ne referim (email marketing, content marketing, social media marketing, etc), abordarea personalizata este cea care face diferența. La o privire simplă asupra inbox-ului din căsuța de email sau o căutare pe Google înțelegem imediat de ce: competiția e enormă. Într-o mare de email-uri pe care le primesc zilnic și kilometri virtuali de conținut, este complicat să atragem și să fidelizăm utilizatorii. Printr-o abordare personală însă, acest lucru este posibil. Mesajele adaptate la datele demografice, interesele și istoricul interacțiunilor cu brandul sunt cele care au succes.

La nivel de email marketing, există software-uri de automatizare care pot segmenta în cel mai mic detaliu bazele de date pentru clienți. În acelasi timp, tool-uri precum Google Keyword Planner sau Moz pot ajuta la crearea conținutului potrivit, care să răspundă cu exactitate căutărilor utilizatorilor.

2. Interacțiune relevantă cu utilizatorul

O altă strategie foarte utilă este creșterea relevanței conținutului pentru utilizator. Mulți marketeri aleg să ofere conținut de calitate în schimbul adreselor de email, iar acest lucru are foarte mare succes. Un e-book, o prezentare video sau un infografic detaliat, toate valorează enorm dacă sunt realizate inteligent și pot crește foarte mult rata de conversie. Un software de automatizare de care vorbeam și mai sus poate ajuta la livrarea acestor tipuri de conținut relevant direct pe email, personalizat.

Relevanța capătă din ce în ce mai mult teren și la nivel SEO, acolo unde Google acordă din ce în ce mai multă atenție utilizatorului și urmărește să îi ofere rezultatele cele mai potrivite căutării sale și scopurilor pe care le are. O strategie de conținut care crește relevanța paginilor și articolelor pentru utilizator este absolut necesară în 2017.

3. Social media dincolo de rezultatele organice

Publicitatea pe Facebook este în plină dezvoltare, iar americanii știu să vândă foarte bine. Așa se face că în momentul de față, reach-ul organic a scazut la mai puțin de 10% din numărul de followeri. Concluzia? Avem nevoie de publicitate plătită pentru a ajunge la publicul nostru. Partea bună este că o strategie bună de social media poate face publicitatea pe Facebook accesibilă tuturor afacerilor, fără a fi nevoie de bugete exorbitante.

În plus, ne putem folosi nu doar de publicitatea pe Facebook, cât și de cea pe Instagram, Twitter, Youtube sau Pinterest pentru a ajunge la publicul nostru.

4. Puterea video-ului

Videoclipurile sunt mult mai atractive decât prezentările standard și sunt mult mai share-uibile. Integrarea de conținut video în articolele de blog sau paginile de social media, precum și crearea unei pagini de Youtube pentru brand sunt strategii ce devin pe zi ce trece indispensabile. Colegii noștri de la The Brothers M fac o treabă foarte bună pe această parte. În concluzie, contextul social actual și evoluția tehnologică influențează constant industria de marketing și ne cer adaptarea la strategiile moderne pentru a rămâne competitivi. Informarea și menținerea contactului cu specialiștii din domeniu sunt esențiale.