Orice domeniu creativ depinde și de instrumentele de execuție, așa că un webdesigner de succes are nevoie nu doar de inspirație, ci și de tool-urile potrivite care să-l ajute să aducă la viața ideile sale. Tool-urile grafice sunt în continuă evoluție, iar aparițiile cele mai noi simplifică din ce în ce mai mult munca și o fac mai confortabilă. Iată în cele ce urmează cele mai actuale tool-uri în webdesign!

Software


Activitatea centrală în webdesign se desfașoară în programele de prelucrare grafică și de ilustrație. Cel mai popular și mai util pachet software disponibil pentru designeri este fără îndoială Creative Cloud de la Adobe. Acesta include Photoshop, Illustrator, InDesign, After Effects și multe alte programe foarte utile.
În cazul în care activitatea este concentrată în jurul designului vectorial (ilustrații, logo-uri etc), o altă opțiune atractivă este reprezentată de, preferatul nostru, Sketch, dar și de Affinity Designer și Affinity Photo. Acestea sunt în același timp mult mai accesibile decât produsele Adobe.

Pantone


Pentru cei care au proiecte care includ și livrabile pentru print, sistemul de referintă Pantone este esențial. Cu ajutorul acestuia putem vedea cum vor arăta culorile selectate în Illustrator sau InDesign în print. De asemenea, tool-ul este foarte util pentru a cere cu exactitate valoarea unei culori către echipa care urmează să se ocupe de print. Pachetul de referință Pantone include 14 carți, suport digital și accesorii utile. Pachetul întreg are un preț destul de piperat, dar poate fi cumpărat și pe bucați. Tool-urile sunt foarte utile pentru lucrul profesional la cel mai înalt nivel.

Calibrare

Pentru ca tocmai ce am vorbit de Pantone și acuratețea culorilor, trebuie să aducem în discuție și monitoarele și programele de calibrare. Unul dintre cele mai bune tool-uri de webdesign pentru calibrare este Datacolor Spyder 5 Pro. Acesta permite calibrarea detaliată, adaptarea la condițiile de iluminare din cameră, sincronizarea cu imprimanta și diferite programe, etc.

Hardware

Toată partea software trebuie să fie susținută în detaliu de cea hardware. Avem nevoie astfel de dispozitive puternice, care să facă față cerințelor ridicate ale programelor pe care le folosim pentru webdesign. MacBook-ul este alegerea celor mai mulți dintre designeri, datorită performanței și adaptării constante la condițiile de lucru. Ultima apariție MacBook Pro Touch Bar este visul tuturor celor care lucrează în webdesign.

Stocare

Este foarte important să ne păstrăm fișierele în siguranță, așa că avem nevoie de suporturi impecabile pentru stocare. Stocarea SSD este cea mai rapidă și sigură în momentul actual. Nimic nu este mai neplăcut și mai puțin profesional decât să pierdem documentele dintr-un proiect de webdesign.

Tableta grafică + creion


Pentru cei care vor să păstreze desenul la un nivel cât mai natural, tableta grafică este cea mai bună opțiune. Aceasta permite desenul cu ajutorul unui creion, la fel ca și cum am desena pe hartie. Cele mai avansate tablete grafice de acest tip sunt cele Wacom. Wacom Intuos sau Cintiq sunt modele cu sensibilitate ridicată la presiunea aplicată asupra creionului digital în Photoshop sau Illustrator și oferă o experiență grafică impresionantă.

Schițe

Un tool foarte atractiv de la Wacom este și pad-ul smart. Un model precum Wacom Bamboo Slate oferă posibilitatea de a realiza schițe digitale manuale ce pot fi mutate apoi ușor în Photoshop. Aceste pad-uri smart sunt disponibile în format A4 sau A5 și sunt tool-uri foarte utile în designul grafic.

Smartphone


Puțini ar spune că un smartphone este un tool de webdesign, dar un astfel ne telefon ne poate ajuta foarte mult în relația cu clienții. Cu ajutorul unui smartphone performant putem răspunde la email-uri, fotografia, previzualiza și trimite imagini, precum și efectua mici retușuri în Photoshop sau Lightroom. Este nevoie astfel de un smartphone care să suporte multitasking-ul intens și să aibă un ecran generos și în culori vibrante. iPhone 7 plus este o opțiune foarte populară, alături de Google Pixel XL sau Samsung Galaxy S8.